L'entorn natural

L'emplaçament del Refugi de Les Conques està situat a l'entrada principal de la Reserva Natural Prats de Molló La Presta, un espai natural d'una gran riquesa biològica en tots els seus àmbits.

Geològicament cal destacar que l’erosió ha moldejat el massis d’una manera heterogènia: plans d’altitud, barrancs, caos granític, crestes agulloses, petits cercles glacials, escarpats rocallosos.

Cal destacar les roques variades com: el granític del Costabona (280 ma.) o l’impressionant filó de quars d’Esquerdes de Rotjà i els marbres del Costabona; els minerals mes comuns: els granats, la scheelita i la pirita.

Pel que fa a la fauna ,el mosaic d’habitats naturals que hi ha a la reserva, genera una gran diversitat d’espècies animals.Els estudis confirmen l’interes del lloc per als invertebrats com: grills i llagostes, coleópteres, papallones o aranyes.També hi trobem les especies mes simbòliques dels Pirineus com: l’isard, el cabirol, el trencalòs, la perdiu blanca, el gall-fer..

I altres especies emblemàtiques com l’hermini, el gat salvatge, picot negre, àguila reial, voltor, trencalòs, la perdiu blanca, el gall-fer…La flora i la vegetació estan acondicionades per l’origen de les roques, el relleu i l’exposició d’humitat; s’hi han format diverses associacions vegetals específiques des d’espècies originaries i rares s’hi hi han assentat com: l’andròsace de Vandelli i les Saxífragues que s’instal·len per les parets rocoses.
 
Hi trobem plantes carnívores que s’instal·len enmig de les molses dels llocs mes humits, lliris exuberants entre mig de les megafòrbiques, el rododendron romana per les crestes ventoses i els ranuncles de les glaceres esquitxen de blanc els llits de les congestes de neu primaveral.